fbpx
Блог

Електронни етикети – какво ги прави по-практични от традиционните?

Електронните етикети са съвременно решение, което замества традиционните хартиени етикети в търговските обекти. Те предлагат редица предимства и ползи както за търговците, така и за потребителите.

В тази статия ще ви запознаем с резултати от проучване, което Forrester са направили за електронните етикети на Pricer. За целите на проучването, събраните данни са представени обобщено за един субект. Този субект представлява търговска верига с 500 магазина. За всеки магазин се приема, че се предлагат средно по 15 000 артикула.

Намаляване на разходите при автоматизация на промяната на цените

Основната полза от електронните етикети е оптимизирането на време, благодарение на автоматизираната промяна на цените. С тяхна помощ се спестява значително време на служителите в магазина, тъй като не се отпечатват и сортират етикети, а също така и се премахва необходимостта от тяхната физическа подмяна. Въз основа на информация, предоставена от интервюираните, средно, промяната на цената на един хартиен етикет е 2 минути. С приблизително 3000 промени на цените в един магазин за една седмица, това води до общо 5200 часа спестено време годишно за един търговски обект. За търговската верига от проучването това би спестило разходи в размер на 69,67 милиона евро за пет години.

Намаляване на разходите при автоматизация на промяната на цените

Подобрена електронна търговия

Подобрена електронна търговия

През последните години, като следствие и от пандемията, търговците на хранителни стоки наблюдават ускорен ръст в онлайн пазаруването на хранителни стоки. Тази промяна в потребителските навици формира и нова дейност за служителите в хранителните вериги – подготовка на пратки. Мигащите LED светлини на електронните етикети на Pricer помагат на служителите да се насочат към правилните продукти, благодарение на което не губят време в откриването на продуктите в магазина. Така заетите с тази дейност спестяват 50% от времето за подготовка на поръчки, приблизително по 15 секунди на артикул. Това води до спестяване на 42,72 милиона евро за пет години.

Спестяване на време при зареждане на стоки

LED светлините на електронните етикети на Pricer също могат да се използват за насочване на служителите към правилните рафтове при зареждане на стоки в магазина. Персоналът спестява приблизително 35% от времето, което обикновено прекарва в обикаляне из магазина и намиране на правилното място на продуктите, или 1 минута на презареден продукт. С електронни етикети това се равнява на 18,29 милиона евро спестени в 500-те магазина за пет години.

Спестяване на време

Други плюсове на електронните етикети са:

Гъвкавост на ценообразуването – Ръчната актуализация на цените на хартиените етикети е трудоемка задача, която отнема много време на служителите в магазина. Участвалите в проучването споделят, че възможността за бърза промяна на цените им е помогнала да се справят с нестабилната инфлация, а също така и да се сведат до минимум бракуването на малотрайни стоки.

Липса на грешки в ценообразуването – Тъй като цените на електронните етикети се синхронизират с тези в търговския софтуер, се елиминират както техническите, така и човешките грешки в процеса на подмяна на цените на етикетите. Респективно това намалява и вероятността от жалби от клиенти поради несъответствие в цените и необходимостта от тяхната обработка.

Подобрено преживяване в магазина – Интервюираните споделят, че използването на електронни етикети е дало на магазините им по-модерен облик, който в по-голяма степен съответства с очакванията на потребителите. Цените и текстовете, изобразени върху електронните етикети са винаги четими и видими, което допълнително повишава клиентската удовлетвореност.

Основната ни цел е с помощта на електронните етикети да повишим надеждността на процеса по промяна на цените и да сме сигурни, че имаме правилната цена на правилния продукт. Смяната на хартиените етикети поради промени в цените всеки ден е много досадна, така че електронните етикети носят както надеждност, така и спестяват време на служителите в магазините.

Мениджър по дигитална мобилност и иновации, френски търговец на хранителни стоки

Източник: A FORRESTER TOTAL ECONOMIC IMPACT™ STUDY COMMISSIONED BY PRICER, December 2022

Ако искате да научите повече за електронните етикети на Pricer, не се колебайте да се свържете с нас.

Изображенията, използвани в публикацията, са от Freepik

СИС Технология

Пазарен лидер в разработването и имплементирането на решения за автоматизиране и оптимизиране на бизнес процеси. Ние сме дистрибутор на висококачествен специализиран хардуер и представител на световно известни марки като Diebold Nixdorf, Datalogic и Pricer за България. Иноватор в разработването и производството на терминали за самообслужване на бензиностанции и търговски обекти.

12 юли, 2023

Предложено за вас