fbpx
Блог

Каси на самообслужване – ретроспекция, предимства и ползи

Използването на автомати за самообслужване датира още от далечната 1986 г., с всяка изминала година навлиза все повече в търговските обекти и става неизменна част от нашето пазаруване.

Поглед във времето

Кoмпaниятa СhесkRоbоt oт Флopидa патентова и въвежда първата модерна система за самочекиране. Първоначално са инсталирани 3 автомата за самообслужване в един от магазините Кrоgеr. Тогава процесът е бил следния – купувачите са сканирали самостоятелно продуктите си и са ги поставяли на конвейр. От другата страна на лентата, служител е опаковал покупките. След това клиентите са пренасяли в чанти стоките си до централна каса, за да направят плащане.

Доналд Ф. Дуфек, вицепрезидент на групата за The Kroger Co, е споделил, че само след 14 седмици две трети от клиентите на магазина са били използвали системата за самообслужване и то при положение, че в пилотния магазин е имало само три автомата за самочекиране от общо осем каси.
Повече от десетилетие по-късно, Walmart въвеждат касите на самообслужване. След 2000-та година автоматите от този тип се разпространяват по-широко в супермаркетите с цел намаляване разходите по време на рецесията от 2001 г. и силната конкуренция от новооткритите супермаркети и складове. В случая нововъведенията са продиктувани на основата на промяната в икономическата обстановка, а не в посока по-добра удовлетвореност на клиентите.

В последствие Dollar General, Costco и Albertsons въвеждат системите за самообслужване. Крачка напред, през 2018 г. излизат Amazon със своите магазини без касиер – Amazon Go.

Covid-19 също допринася за разпространението на автоматите за самочекиране. По време на пандемията, за да избегнат контакта с касиерите, много клиенти ги предпочитат.

Поради постоянно променящото се потребителско поведение, иновациите в търговията са ключови за задържане на клиентите. Изследванията на потребителските нагласи показват, че сред водещите фактори при избора на място за пазаруване са удобството и бързината – както при плащане, така и при избора и маркирането на желаните продукти. Също така, предизвикателствата при наемане и задържане на работна ръка, карат все повече търговски обекти да разчитат на терминалите за самообслужване. По този начин не само се облекчава недостига на служители на касовите зони, но се ускорява процеса по маркиране и плащане на продуктите, спестяват се разходи, и се увеличава печалбата.

Касите на самообслужване позволяват на клиентите сами да маркират и проверяват покупките си, вместо да разчитат на касиери. В действителност на потребителя му отнема повече време да маркира собствените си покупки, вместо тава да бъде направено от служител, но той възприема, че е по-бързо, защото го прави сам и е ангажиран с тази дейност, вместо да чака на дълга опашка.

самообслужване

Накратко част от предимствата, които може да получите от касите за самообслужване

✔ Ускорен процес на обслужване;
✔ Удобство и лекота при пазаруване;
✔ Понижаване на разходите за труд;
✔ По-малка натовареност на касиерите;
✔ По-добро обслужване на клиентите;
✔ Бърза възвръщаемост на инвестицията;
✔ Лесен за използване интерфейс;
✔ Ограничаване на касиерските грешки;
✔ Без повече чакане на дълги опашки;
✔ Подходящи са, както за пазаруване с количка, така и с кошница;
✔ Ограничен контакт между касиер и клиент;
✔ Може да се заплаща по удобен за клиента начин;
✔ Касите са отворени по всяко време;
✔ Избор на клиента каква каса да използва;
✔ Удобство при малко покупки.

Касите на самообслужване във Вашия обект ще допринесат също за

✔ Подобряване бързината на обслужване;
✔ По-малко опашки в пиковите часове;
✔ По-доволни клиенти;
✔ Облекчаване недостига на работна ръка;
✔ Намаляване на разходите.

СИС Технология

Пазарен лидер в разработването и имплементирането на решения за автоматизиране и оптимизиране на бизнес процеси. Ние сме дистрибутор на висококачествен специализиран хардуер и представител на световно известни марки като Diebold Nixdorf, Datalogic и Pricer за България. Иноватор в разработването и производството на терминали за самообслужване на бензиностанции и търговски обекти.

19 сеп., 2023

Предложено за вас