fbpx
Блог

Електронните ваучери за храна: Как да спазвате правилата по-лесно с помощта на POS Master?

Прeз последните години ваучерите за храна придобиха широка популярност сред работодателите и служителите. В България, дигитализацията на ваучерите започна на 1 Януари 2024 г., като от 01 Юли 2024 г. операторите ще издават само електронни ваучери за храна. За да може да приема ваучери в електронен вид, всеки един търговец трябва да постави в магазините си POS терминали и да е сключил договор с оператор на ваучери.

Voucher payment

Но с тази нова технология идва и отговорността да се гарантира, че ваучерите се използват законосъобразно. Ние разбираме колко е важно това и поради тази причина сме разработили функционалност, която контролира този процес и предотвратява покупката на забранени стоки.

Какво не може да се купува с електронни ваучери за храна?

Правилата за използване на електронни ваучери забраняват покупката на алкохолни напитки, тютюневи изделия, нехранителни стоки и др. Освен за закупуване на хранителни стоки, се дава възможност и за плащане на битови сметки и туристически услуги.

Как работи нашата система?

 1. Отбелязване на артикулите, забранени за продажба с ваучер
 2. В системата се маркира кои стоки не могат да бъдат закупени с ваучер, което улеснява търговците и клиентите.

 3. Въвеждане на издателите на ваучери и номерата на префиксите
 4. Информацията за различните издатели на ваучери и техните префикси (номера) се добавя в системата, осигурявайки по-лесна и точна обработка на плащанията.

 5. Справка по ваучери, заедно с техните суми
 6. Подробна отчетност за всички електронни ваучери, приети в системата, заедно с техните стойности, което улеснява мониторинга и контрола.

 7. Възможност за контрол на покупките с ваучери в търговски обект
 8. На касата в търговския обект се визуализира информация за общата сума за плащане, разделена на:

  • сума за плащане с ваучер (разрешени стоки);
  • сума за плащане в брой/с карта.

  По този начин, касиерът не може да допусне грешка приемайки плащания за забранени стоки.

 9. Автоматично подаване на сумата за плащане с електронен ваучер към POS терминал
 10. При потвърждение за плащане с ваучер и при наличие на банков терминал, свързан с POSMaster, сумата за плащане с ваучер се подава автоматично.

 11. Обработка на сумата, която не подлежи на плащане с електронен ваучер
 12. След успешна трансакция, останалата сума може да бъде платена в брой или с карта. Ако се избере плащане с карта, сумата се подава автоматично към POS терминала.

  Тази възможност на търговски софтуер POS Master гарантира лесно, сигурно и ефективно управление на плащанията с електронни ваучери за храна.

  Научете повече за Търговски софтуер POS Master →

Мария Токушева

Мария е Маркетинг мениджър на СИС Технология. През 2019 г. придобива Докторска степен по Оптимално управление на икономически системи към катедра Статистика и приложна математика, ИУ-Варна. Притежава широк набор от знания и интереси, и с голямо удоволствие участва в писането на полезно съдържание за нашите читатели.

20 юни, 2024

Предложено за вас