fbpx
Блог

Електронни етикети – Ефективно и надеждно решение с множество ползи за бизнеса и потребителите

Интервю с г-жа Мария Иванова, Изпълнителен директор на СИС Технология АД

Г-жо Иванова, разкажете ни повече за опита на СИС Технология АД в инсталирането на електронни етикети?

Мария Иванова - Изпълнителен директор
СИС Технология АД е софтуерна компания, която вече 32 години е сред лидерите на софтуерни продукти и водещи хардуерни решения за автоматизиране на процесите в различни области на бизнеса. Те способстват за увеличаване на ефективността на компаниите, чрез прилагане на най-новите решения и достижения в съответната област. Що се отнася до електронните етикети, инсталирахме първите обекти в самото начало на появата им, през далечната 2007 г. в гр. София, Бургас и Слънчев бряг. Тогавашната икономическа криза замрази проектите, а и пазарът не беше подготвен все още за това иновативно решение.

През последните две години наблюдаваме много голяма активност по темата. За този период инсталирахме над 500 000 електронни етикета в повече от 40 магазина на територията на цялата страна.

Какво всъщност представляват електронните етикети?

Електронните етикети са цифрови дисплеи, които се използват в търговските обекти основно за визуализиране на цена и допълнителна информация за стоките, замествайки хартиените етикети. Интегрират се с търговската система, с която работи обекта и комуникират с нея в реално време. Това допринася за изключително бърза и лесна промяна на цените на стоките. Проект по внедряване на електронни етикети може да се изпълнява поетапно, като се започне с малко количество етикети в един сектор в магазина, например с най-честа промяна на цените и да се надгради във всеки един момент.
Електронни етикети Smart Tag Color

Какви са ползите от тяхното използване?

Електронните етикети имат редица ползи както за бизнеса, така и за клиентите. На първо място, бих споменала спестяването на време. Ще Ви дам един пример:

  • За подмяната на цените на 500 стоки в търговски обект с хартиени етикети са нужни 3-ма служители и 5 часа. При обект с електронни етикети, същата смяна се извършва само за 35 секунди.
  • Според проучване, направено от нашия партньор Pricer – световен лидер на пазара за електронни етикети, те спестяват по 5 200 часа труд годишно на магазин. Това време включва не само времето за подмяна на етикетите, а и за намиране на стоките по стелажите.
  • Спестеното време на служителите може да се използва за обслужване и консултиране на клиентите, за зареждане на стелажа, за обработка на онлайн поръчки и други полезни дейности. Чрез електронните етикети търговците могат да бъдат много по-гъвкави, особено в условия на инфлация, несигурност на пазара и валутни колебания.
  • Съществена полза за клиентите е, че цената на стоката, която са видели на етикета винаги отговаря на тази, която е на касата. Това изгражда доверие и лоялност към търговската марка.
  • Освен това на електронния етикет може да се визуализира и друга полезна информация като QR код, който при сканиране със смарт телефон ще зареди допълнителна информация за стоката.

Какво трябва да вземе под внимание един търговец, за да осъществи безпроблемно прехода от хартиени към електронни етикети?

На първо място трябва да проучи различните решения на пазара и техните предимства, и недостатъци. Нашият партньор Pricer например, единствен използва двупосочна инфраред комуникация, която е стабилна, надеждна и без смущения. Тя дава обратна връзка дали всички етикети са с променени цени, дали са в обхват, колко процента живот има батерията и друга важна информация. Търговците не трябва да се подвеждат по единичната цена на електронния етикет, без да се запознаят какъв е живота на батерията на етикета, колко струва самата тя, къде и как се подменя. Предлаганите от нас етикети са с най-дълъг полезен живот, а батериите могат да бъдат подменени на място в обекта и цената е символично ниска. Не при всички производители това е така. И не на последно място, задължително трябва да се вземе под внимание опита на избрания доставчик в имплементирането на електронни етикети.

Споделете ни, кои са най-ценните уроци, които научихте през 32 годишната история на СИС Технология АД?

Трябва непрекъснато да се развиваш, за да бъдеш надежден партньор за клиентите и да си съпричастен към техните проблеми. Успехи се постигат с мотивиран екип от знаещи и можещи хора, които влагат сърце и душа в работата си.

Научете повече за електронните етикети на Pricer, които предлага СИС Технология ТУК.

Мария Токушева

Мария е Маркетинг мениджър на СИС Технология. През 2019 г. придобива Докторска степен по Оптимално управление на икономически системи към катедра Статистика и приложна математика, ИУ-Варна. Притежава широк набор от знания и интереси, и с голямо удоволствие участва в писането на полезно съдържание за нашите читатели.

6 фев., 2024

Предложено за вас