fbpx
Блог

Защо клиентите избягват касите на самообслужване и как да се справим с този проблем?

Касите на самообслужване се срещат все по-често в магазините в България. Те предлагат много удобства, както за клиентите, така и за служителите в търговските обекти. Въпреки това, не всеки ги намира за лесни за използване, и би предпочел да бъде обслужен на нормална каса от служител пред това да използва по-иновативното решение.

В тази статия ще разгледаме трудности, които е възможно да изпитват хората при използване на касите на самообслужване и какво може да направите, за да избегнете потенциални затруднения при клиентите си.

Допускане на грешка

Когато стане дума за самообслужване, много хора изпитват притеснение да не допуснат грешка. Най-често срещаната причина за това е липсата на информираност относно това по какъв начин протича самия процес. Притесненията са свързани основно с допускане на грешка в процеса на сканиране на стоките, невъзможност да се завърши покупката поради проблеми с плащането и др. Подобни притеснения могат да откажат клиента от използването на касите за самообслужване. Допускането на грешка от своя страна ще го накара да се чувства неудобно, да се забави в пазаруването и да се откаже от процеса на самообслужване.

Каса на самообслужване с мъж, който маркира покупките си

Вашата търговска верига може да предприеме превантивни действия и да се справи с опасенията, които биха възникнали при клиентите. Един от начините за това е провеждането на информативна кампания за използването на касите за самообслужване чрез ясно обозначаване на отделните стъпки в процеса на самообслужване, както и осигуряването на достъп до асистент, който е готов да съдейства на клиента в случай на нужда.

Липса на технически умения и увереност

Жена, маркираща покупките си на каса на самообслужване

На много хора им липсват уменията или увереността, а понякога и двете, за да се справят с техниката за самообслужване. Не всеки може да се справя лесно с технологиите или има определени предразсъдъци свързани с тях, които го възпират от използването им. Например, за възрастните хора, които нямат опит с технологиите, да се изправят сами пред касите на самообслужване определено е свързано с доза притеснение.

За удобство на тези клиенти, осигуряването на ясни и лесни инструкции стъпка по стъпка би било полезно. Много важно и за тази група от клиенти е да знаят, че ако изпитат затруднение, има асистент в близост до тях, готов да реагира при възникнал проблем със системата.

Сложен интерфейс

Едно от основните предизвикателства за клиентите е сложността на системата. Объркващ за клиента интерфейс и неясни инструкции за изпълнение на разплащането могат да са причини даден купувач да се откаже от използването на каса за самообслужване. Прекалено малки, трудни за четене надписи, неразпознаваеми изображения на продуктите, неясно обозначени бутони и стъпки за разплащане са отблъскващи за клиентите.

Поради тази причина е важно да инвестирате в система с лесен за използване потребителски интерфейс, както и в персонал, готов да помогне на клиента при въпрос или затруднение. По този начин процесът на разплащане да не се бави излишно, клиентът лесно ще се научи как да използва касите на самообслужване и при следващо посещение на Вашия търговски обект, няма да изпитва затруднения.

Човек, който маркира покупките си на каса на самообслужване

Касите на самообслужване безспорно предлагат много удобства. Със сигурност някои клиенти ще се срещат с определени проблеми при първоначалното им използване, но при правилна организация на дейността, това със сигурност ще бъде елиминирано. Важно е да предприемете някои навременни действия, с които да предразположите клиентите да пробват и когато те се справят успешно, ще премахнете първоначалната бариера, която стои пред тях.

Ако искате да научите повече за касите на самообслужване, не се колебайте да се свържете с нас.

Изображенията, използвани в публикацията, са от Freepik

СИС Технология

Пазарен лидер в разработването и имплементирането на решения за автоматизиране и оптимизиране на бизнес процеси. Ние сме дистрибутор на висококачествен специализиран хардуер и представител на световно известни марки като Diebold Nixdorf, Datalogic и Pricer за България. Иноватор в разработването и производството на терминали за самообслужване на бензиностанции и търговски обекти.

11 авг., 2023

Предложено за вас